Založ si blog

Recenzia online filmu Spotlight

Možno pre niekoho prekvapivý výherca oskarov za rok 2015 v kategórii najlepší film, ale čo sa týka obsahovej časti a dramatičnosti, konečne po dlhých rokoch vyhral film investigatívnej tému nezahrňujúci tie najväčšie hviezdy holywoodskeho plátna, ale práve obsahovo bohatý a strhujúci nakrútený podľa skutočnej udalosti z Bostonu.

Keďže niekto, kto troška do novinárčiny nakukol niekedy, samozrejme môže pochybovať nad produktivitou investigatívného tímu. Ušľachtilá dráma so silným základom, ktorá na chorú cirkev už nemôže brať žiadne ohľady. A dupnúť na nich pekne hneď od začiatku. Žiadna senzácia, ale kompletný zoznam hriešnikov, ktorý neudržali v nohaviciach to čo mali.. Tím žurnalistov z Boston Globe priniesol sériu článkov o zneužívaní detí katolíckymi kňazmi, za ktorí si vyslúžili Pulitzerovu cenu a dodal odvahu ďalším, ktorý sa nebáli podeliť sa o svoje nepríjemné zážitky.

Tvorci na to šli s dômyslom, neženú sa žiadnymi senzáciami, nútia novinárov do mravenčej práci, do nekončiacej driny čím sa odlišujú od povrchých webových písalkov.

Sú to iné filmy online, ale zároveň majú s Big Shortom spoločné to hlavné: bezmocnosť.Tí čo sledujú filmy a oba sú napísané a natočené maximálne civilne, inteligentne, strhujúco, bez náznaku pátosu, či klišé, a oba sú pritom značne divácke a zábavné. Pri Big Shorte pútala stupňujúca sa nervozita, Spotlightu dominuje jednoznačnosť. Bez náznaku pochybnosti sa odkrýva niečo obrovské, strašné, nemyslitelné, a čím je toho viac, tým je to jasnejšie. Žiadne násilu nahádzané polená pod nohami, s minimom komplikácií a prečo? Pretože si nikto nedovolil, pretože sa všetci báli, hanbili, alebo umreli, a tie kurvy si žili beztrestne, a nebyť partičky investigatívcov, robili by to ešte dnes. Pretože „To čo my v cirkvi robíme, je dôležitejšie jak pár zhnitých jabĺk.“ Spracovaním úplne pri zemi, neakčne, inak ako by nato išiel Spielberg, alebo napríklad Howard. Vlastne tak nejak presun z bodu A do bodu B, a hrôza všade okolo.

 

Toľko z prvej časti recenzie 🙂

Mixseo

 

Trendy v mode

05.04.2016

O tom, že sa aj inak obyčajný odev dá veľmi pozdvihnúť pomocou doplnkov, tu snáď nikto nepochybuje. Bižutéria – náhrdelníko, či náramkov – môžete mať celú krabicu a každý deň niečím novým odvádzať pozornosť od toho, že zvyšok vášho outfitu je celkom priemer. Čo na to trendy? Zameriam sa dnes hlavne na náhrdelníky. Trend vyplývajúce z prehliadok na [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 2445x
Priemerná čítanosť článkov: 1223x

Autor blogu

Kategórie

Archív